آموزش وردپرس
خانه / دسته‌بندی نشده / پاییز در بیدهند

پاییز در بیدهند


خیلی از ما به محض شنیدن نام پاییز به یاد برگهای خوشرنگ درختان که دارند نفسهای آخرشون را میکشند و خش خش دلنواز راه رفتن روی این برگها می افتیم .هر کسی تعبیرهای مختلفی از نام و شرایط این فصل میکند و سعی میکنیم از زیبایی وصف ناپذیرش بهترین بهره را ببریم . آنچه کشاورزان در تابستان زحمت کشیده اند در فصل پاییز به بازار می آید و میوه فروشی ها انباشته از همه نوع میوه های تابستانی میشوند. خنکی هوا ، سختی و مشکلات گرمای تابستان را از ذهن ما دور میکند و مژده خنکتر شدن هوا و بارش برف و باران میدهد .شرایط زندگی امروز دغدغه های فکری ما را نسبت به دهه های قبل به شدت تغییر داده است. بسیاری از ما یا فرزندانمان با وارد شدن به فصل پاییز تنها به فکر خرید لباس گرم هستیم و تاثیر دیگری از این فصل نمیگیریم . میخواهم پاییز یک بیدهندی که با خانواده خود در بیدهند زندگی میکند به اختصار شرح دهم :
پاییز شلوغ ترین فصل کار و پر مشغله ترین زمان برای کشاورزان و دامداران بیدهند بود . سرمای سخت زمستان و یخبندان چند ماهه در راه بود و مردم را از جهات مختلف تحت فشار میگذاشت. کشاورزان بیدهندی از یک طرف به فکر جمع آوری محصولات خود بودند و از طرف دیگر برای نگهداری و فروش مازاد و امور دیگر فکر میکردند. دامداران باید به فکر فراهم کردن مکان مناسب برای نگهداری دام و تکمیل آذوقه زمستانی آنها بودند . علاوه بر اینها ، تدارکات برای خانواده نیز بخشی از ذهن مردم مخصوصا زنان را اشغال میکرد . در یک جمله ، پاییز بیدهند یعنی تامین شرایط برای عبور از زمستان و آمادگی برای شروع بهتر سال بعد .
برای توضیح بیشتر اجازه دهید برخی از اموری که در بیدهند در فصل پاییز انجام میشدد را به اختصار شرح دهم.
۱-جمع آوری جو ترش :تا حدود ۴۰ سال قبل ، جو ترش در هفته اول تا دوم مرداد هر سال پس از برداشت گندم و غالبا در همان زمین کاشته می شد. این محصول که قابلیت استفاده برا پخت انواع آش را داشت ، بسیار مورد علاقه بیدهندی ها بود. تقریبا همه خانواده ها به مقدار کافی از این نوع جو را میکاشتند.اوایل مهر زمان برداشت این جو بود و کشاورزان باید با کوبیدن خوشه آن به چوب و یا سنگ ، دانه ها را جمع و برای خشک شدن در آفتاب پهن میکردند. بارش نزولات جوی میتوانست مسکل آفرین باشد.
۲-برداشت سیب زمینی:سیب زمینی یکی دیگر از مواد خوراکی پر مصرف در بیدهند بود که با فراهم شدن شرایط حمل مقدار مازاد آن برای فروش ، سطح زیر کشت افزایش یافت . از نیمه های مهر کشاورزان باید سیب زمینی ها را از خاک درآورده و پس از حمل به انبار مناسب شرایط سالم ماندن آنها برای استفاده تا حداقل ۶ ماه بعد را فراهم نمایند. تاخیر در برداشت محصول احتمال یخ زدگی ویا سخت شدن برداشت را باعث میگردید.
۳-کاشت گندم : گندم در اوایل آبان کاشته میشد . هوا خنک میشد و یک بار آبیاری آن برای جوانه زنی کافی بود . سردتر شدن هوا باعث بروز سختی کار کاشت و آبیاری میشد .
۴-برگ روبی : برگ درختان یکی از منابع غذایی دامها بود. با ریزش برگها در پاییز ، بیدهندی ها و به ویژه بانوان کوچکترین فرصتی برای افزودن بر آذوقه زمستانی دامها از دست نمیدادند. زمستان سرد و سخت که در برخی روزهای برفی حتی امکان خروج دام از محل نگهداری برای چرا در مراتع فراهم نبود در راه بود و در صورتی که آذوقه دامها تدارک نشده بود ، با سختی هایی روبرو میشدند.
۵- رسیدگی به منازل مسکونی: باران و برف و سرما در راه بود . کسانی که فصل تابستان برای رفع اشکالات منازل را از دست داده بودند ، فرصت اندکی برای تعمیر سقف ، در و پنجره ، نورگیرها و … داشتند .با سرد شدن هوا غالب افراد در اتاقی ساکن میشدند که تنور در آن وجود داشت.
۶-تامین سوخت زمستانی : تا قبل از وارد شدن نفت به عنوان منبع ایجاد گرما ، گرمایش منزل ، پخت نان و پخت غذا توسط بوته های موجود در مراتع ، چوب درختان خشک شده ، ضایعات علوفه دامها و حتی پوستهای سخت بادام و گردو و امثال آن تامین میشد. هر خانواده مجبور بود سوخت زمستانی خود را از هر یک از روشهای ذکر شده تامین کند. بوته های درمنه و گون سفید اصلی ترین منبع گرما بود .
۷-پرواربندی و تامین گوشت برای زمستان:هر خانواده برای تامین گوشت حدود ۶ ماه خود باید فکر میکرد. معمولا با کم شدن علوفه سبز در مراتع ، بسته به تعداد اعضای خانواده از ۲ تا ۴ دام را از گله جدا کرده و در محلی نزدیک به منزل مسکونی نگهداری میکردند .علوفه سبز و دانه های جو به مقدار کافی در اختیار دام قرار میگرفت و تا زمانی که امکان تامین علوفه سبز وجود داشت آنها را تغذیه کرده و سپس ذبح میکردند . گوشت این دامها را خشک کرده و استفاده میکردند.
۸-آماده سازی محل نگهداری دامها: با سرد شدن هوا دیگر امکان نگهداری دامها در فضای باز وجود نداشت. تقریبا همه دامهای سبک و سنگین در داخل زاغه هایی که در منطقه پشت کنده ، ماره و در محوطه مسکونی حفر شده بود نگهداری میشدند.برخی نیز دامها را در داخل طویله های ساخته شده از سنگ و خشت با تیر چوب نگهداری میکردند.ضد عفونی کردن زاغه ها به وسیله حرارت ، پاشیدن خاک تازه در کف زاغه ،تعمیر درها ، آماده کردن آخورها و ظروف آب و…از مقدمات تامین محل نگهداری بود
۹-آماده سازی مواد خوراکی برای خانواده : برداشت غلات شامل گندم ، جو، ذرت ، ارزن و … اولین مرحله از تهیه خوراک خانواده بود. این دانه ها باید برای پخت آماده میشدند.پاک کردن ، پوست کندن و یا خرد کردن آنها با استفاده از هاونگ سنگی موجود در محله ها توسط زنان و غالبا در ماههای آبان و آذر انجام میشد . در ماههای پاییز در هر سال بیش از بیست هاونگ سنگی عمومی بیدهند تقریبا در تمام ساعاتی که هوا روشن بود در حال استفاده بودند.
۱۰-اینها بخشی از امور ضروری و عمومی بود که ساکنین بیدهند برای گذران زندگی در فصلهای پاییز و زمستان انجام میدادند. به غیر از این امور مردم بیدهند معمولا در حال کار و تلاش بودند و اوقات خود را به بیهودگی تلف نمیکردند. بافتن فرش توسط زنان ، بافت البسه توسط زنان و مردان ، تولید نخ از پشم و پنبه و موی بز ، آباد کردن مراتع برای تبدیل به زمین کشاورزی ، تعمیر دیوار باغها ، تعمیر نهرها و راهها ، تعمیرات ابزارآلات و وسایل کار و کشاورزی نیز غالبا در فصل زمستان انجام میشد .

درباره ی bidhendi

همچنین ببینید

دکان داران بیدهند

امروزه ما در احاطه هایپر مارکتها ، مارکت مال ها و فروشگاههای عریض وطویل که …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

error: Content is protected !!